Nienke Dekkinga
Ik heb een fascinatie voor seks
Pardon? Een fascinatie voor seks? Dat klinkt heftiger dan ik bedoel, maar ik heb wel je aandacht. En er zit wel degelijk een kern van waarheid in deze woorden.
Als seks niet vanzelfsprekend is…
Als jong volwassene heb ik zelf aan den lijve ondervonden hoe het is als seks niet zo vanzelfsprekend is als je verwacht, denkt of hoopt. Gelukkig niet door een ziekte, maar wel door vaginistisch reageren van mijn bekkenbodemspieren. Of in normaal Nederlands: pijn bij penetratie (als dat überhaupt al lukte). Mettertijd verloor ik hierdoor ook mijn vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik kon gewoon niet meer vertrouwen dat mijn lichaam reageerde zoals ik wilde. Heel irritant.
Gebrek aan goede informatie
Helaas was er toen (poef nu klink ik echt als een oude vrijster) weinig goede informatie over seks voorhanden. Het internet stond nog min of meer in de kinderschoenen. En in het medische circuit werd ik van het bekende kastje naar de muur gestuurd. En kreeg ik soms zelfs ronduit verkeerde informatie.
Heel frustrerend allemaal en naar mijn mening volstrekt onnodig.
Toen viel het kwartje…
Gelukkig heb ik na een lange zoektocht uiteindelijk mijn draai gevonden. En dat gun ik meer vrouwen. En hier begon eigenlijk mijn ‘fascinatie’ voor seks.
Om mijn kennis verder te verdiepen rondom seks heb ik in 2015 bij de RINO de post-HBO opleiding tot consulent seksuele gezondheid afgerond. Met mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut had ik er nooit, maar dan ook nooit bij stilgestaan dat een ziekte of aandoening ook impact heeft op het seksueel functioneren van mensen. Terwijl dat wel degelijk het geval is. We denken dat we zo vrij en vooruitstrevend zijn in Nederland, maar als het gaat om seks en ziekte, rust hier nog een groot taboe op.
Taboe doorbreken
Als we het hebben over het taboe wat er rust op het onderwerp kanker en seks, dan mag daar, nee dan MOET daar wat mij betreft verandering in komen. En daar maak ik mij hard voor door op allerlei congressen, symposia of waar ik ook maar de kans krijg te spreken over het taboe wat er nog rust op het onderwerp kanker en seks.
Na één van mijn lezingen over kanker en seks kwam er een jonge vrouw naar mij toe. Ze vertelde over de rollercoaster waarin ze had gezeten na haar diagnose kanker. Ze vertelde over de vele ziekenhuisbezoeken en behandelingen die ze had ondergaan. Nu ze bijna klaar was, zat ze met veel vragen en onzekerheden:
“Mijn zin in seks is helemaal weg, hoe krijg ik dat in hemelsnaam terug?” “En als we een keer vrijen, voelt het niet meer hetzelfde” “Wat als mijn partner er genoeg van krijgt, en bij mij weggaat?”
Maar erger vond ik nog dat ze vertelde dat als ze in de spiegel keek ze heel verdrietig werd van wat ze zag. Ze voelde zich verre van aantrekkelijk en kon al helemaal niet geloven dat haar partner daar anders over dacht. En helaas staat ze daar niet alleen in. Veel vrouwen voelen zich minder vrouw na de behandelingen, minder aantrekkelijk of sexy.
Méér betekenen voor vrouwen die herstellen van kanker
Op dat moment realiseerde ik mij dat ik zoveel meer kon betekenen voor vrouwen die herstellen van kanker dan alleen lezingen geven over intimiteit en seksualiteit. Nienke zou Nienke niet zijn als ze niet meteen de daad bij het woord zou voegen. Dat resulteerde in een aanvullende opleiding tot ACT- & Psychosociaal Therapeut. En wauw, dat voelde als thuiskomen.
En nu? Nu heb ik een praktijk waarin ik vrouwen die herstellen na kanker ondersteun om de draad van hun liefdesleven weer op te pakken na de rollercoaster van diagnose en behandelingen. En als je nu denkt dat ik het alleen over seks heb. Nope. Het gaat om zoveel meer dan seks. Het gaat over jou, weer blij worden als je in de spiegel kijkt, weer van jezelf en jouw lichaam leren houden, de verbinding met je partner aangaan. En ja we gaan het ook over seks hebben.
Mijn motto: Een beter seksleven begint bij jezelf.
En laat ik hier nu stikgelukkig van worden.
Als je mij zou kennen zou je weten dat:
– Ik overal en altijd de humor ergens van kan inzien. Juist als we het hebben over intimiteit en seks kan een vleugje humor zoveel brengen.
– Ik een allergie heb voor richtlijnen en protocollen, maatwerk is what you get with me.
– Ik ook lesgeef aan zorgprofessionals om het onderwerp intimiteit en seks bespreekbaar te maken. Open. Eerlijk. Tot the point. Want naar mijn mening is een zorgprofessional verantwoordelijk om het gesprek te openen over intimiteit en seks.
– Ik menig avond heerlijk op de bank crash, bedolven onder mijn 2 enorme lieve knuffelkaters, Tommie en Gijs.
– Ik als single geniet van de vrijheid om alleen te reizen, altijd uitkijkend naar het ontmoeten van boeiende personen op elke plek die ik bezoek.
Relevante opleidingen & certificaten:
- EMDR practitioner – 2024 (BivT) voor verwerking van trauma’s
- ACT & Psychosociale Therapie – 2023 afgerond (StressWise Academy – 3 jarige post HBO en geaccrediteerd)
- PsychoSociale Basis Kennis (PSBK) – 2023 afgerond (CPION erkende Registeropleiding)
- 4-daagse scholing Psychosociale Oncologische Zorg – 2021 (bij Vestalia)
- Consulent Seksuele Gezondheid – 2015 afgerond (RINO, post-HBO)
- Fysiotherapeut HVA – 1998 afgerond