Nienke Dekkinga



Ik heb een fascinatie voor seks.
Pardon? Een fascinatie voor seks? Dat klinkt heftiger dan ik bedoel, maar ik heb wel je aandacht. En er zit wel degelijk een kern van waarheid in deze woorden.
Als seks niet vanzelfsprekend is…
Als jong volwassene heb ik zelf aan den lijve ondervonden hoe het is als seks niet zo vanzelfsprekend is als je verwacht, denkt en hoopt. Gelukkig niet door een chronische ziekte, maar wel door vaginistisch reageren van mijn bekkenbodemspieren. Of in normaal Nederlands: pijn bij penetratie (als dat überhaupt al lukte). Mettertijd verloor ik hierdoor ook het vertrouwen in mijn eigen lichaam. Ik kon er niet meer op vertrouwen dat mijn lichaam reageerde zoals ik wilde.
Gebrek aan goede informatie
Helaas was er toen (poef nu klink ik echt als een oude vrijster) weinig goede informatie over seks voorhanden. Het internet stond nog min of meer in de kinderschoenen. En in het medische circuit werd ik van het bekende kastje naar de muur gestuurd. En kreeg ik soms zelfs ronduit verkeerde informatie.
Frustrerend en onnodig
Heel frustrerend allemaal en naar mijn mening onnodig. Daarnaast merkte ik ook dat de zorgprofessionals die ik tegenkwam, het moeilijk vonden om het onderwerp seks überhaupt te bespreken. En dat essentiële knowhow over seks soms zelfs geheel bij hen ontbrak.
Lange zoektocht
En hier begon eigenlijk mijn ‘fascinatie’ voor seks. Gelukkig heb ik na een lange zoektocht uiteindelijk mijn draai gevonden. En dat gun ik meer vrouwen. Mijn eigen ervaring en alle opgedane kennis heb ik gebruikt om mijn eerste website te starten: IntimateSolutions. Een site waar je naast betrouwbare en eerlijke informatie ook producten kon kopen om (weer) zonder pijn te vrijen.
Toen viel het kwartje...
Om mijn kennis verder te verdiepen heb ik in 2015 bij de RINO de post-HBO opleiding tot consulent seksuele gezondheid afgerond. Tijdens deze studie viel bij mij het kwartje. Met mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut had ik er nooit, maar dan ook nooit bij stilgestaan dat een chronische ziekte ook impact heeft op het seksueel functioneren van cliënten. En met mij vele zorgprofessionals niet.
De aandacht die seks verdient
Dit heeft uiteindelijk geleid tot het ontwikkelen van mijn eigen trainingen en scholingen voor zorgprofessionals. Een professionele scholing waarin het onderwerp seksualiteit wél de aandacht krijgt die het verdient. Waar je praktische tips en handvatten krijgt om jouw cliënten op weg te helpen. Omdat ik weet hoe belangrijk en fijn het is om vrijuit te kunnen praten over seks, en de problemen die je daarbij kunt ondervinden als je een chronische ziekte of beperking hebt.
Van negatief naar positief
Inmiddels heb ik deze negatieve ervaring omgezet in iets positiefs. En heb ik in 2015 de post-HBO opleiding tot Consulent Seksuele Gezondheid NVVS van de RINO met succes afgerond. Ik geef nu met veel plezier leuke en leerzame lezingen en workshops aan zorgprofessionals, instellingen, patiëntenverenigingen en fondsen.
Taboe doorbreken
Mijn doel is het taboe te doorbreken dat er bestaat omtrent seksuele problemen. Of dat nu is door zorgprofessionals te leren hoe ze hun gêne kunnen overwinnen als het gaat om het bespreekbaar maken van seksuele problemen. Of door het spreken voor patiëntenverenigingen, zorginstellingen, fondsen en bedrijven.
Laten we samen het taboe doorbreken dat er rust op seksuele problemen.
Wil je meer weten over mijn trainingen en workshops? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie!
Nienke Dekkinga, info@bespreekhetmetzorg.nl, tel. 06-53640841
Wist je dat ik…
– naast www.bespreekhetmetzorg.nl nog een andere website heb: www.fijnvrijen.nl.
speciaal voor cliënten met een chronische ziekte of beperking.
– van oorsprong fysiotherapeut ben, maar inmiddels werkzaam ben als consulent seksuele gezondheid?
– lesgeef bij het NOCNSF, om vertrouwenscontactpersonen binnen een sportvereniging op te leiden?
“Iedereen heeft behoefte aan en recht op een goed seksleven, in welke vorm dan ook. Ook mensen met een chronische ziekte of lichamelijke aandoening.”