De Kracht van Waarden met ACT na Kanker – Bespreek het met zorg
Values

De Kracht van Waarden met ACT na Kanker

Navigeren door Onzekere Wateren

De weg na een intensief oncologie traject kan aanvoelen als het bevaren van onbekende wateren. Na alle behandelingen, emoties en uitdagingen sta je op een kruispunt. Je wilt vooruit, maar de vraag is: welke richting ga je op? Deze fase van het leven kan verwarrend en overweldigend zijn, maar je bent niet alleen in deze reis. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) biedt een waardevol kompas om je te helpen richting te geven en betekenis te vinden in deze nieuwe fase.
In dit blog gaan we dieper in op één van de aspecten van ACT: het belang van Waarden.

De Essentie van Persoonlijke Waarden

In het hart van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) staan persoonlijke waarden centraal. Waarden vormen de kern van wat je belangrijk vindt in het leven, en ze weerspiegelen je diepste overtuigingen en de doelen die je nastreeft. Stel je voor dat deze waarden als kostbare schatten zijn, diep in jezelf verborgen. Deze schatten zijn uniek voor jou – ze vertegenwoordigen wat jij in het leven echt waardevol vindt, je diepste verlangens en betekenisvolle doelen.

Je persoonlijke waarden zijn de unieke richtinggevende principes die je helpen bij het nemen van beslissingen en het bepalen van de koers van je leven. Na een oncologie traject is het begrijpen en omarmen van deze waarden van onschatbare waarde. Ze fungeren als een anker in tijden van onzekerheid en als een bron van kracht om je te ondersteunen bij het herstel en het opbouwen van een nieuw normaal.

Waarom Je Waarden Begrijpen Belangrijk Is

Stel je voor dat je een schip bent op de open zee. Zonder kompas en bestemming ben je overgeleverd aan de grillen van de golven. Zo kan het ook voelen als je geen duidelijke waarden hebt om je te leiden. Je zou kunnen verdwalen in de chaos van het dagelijks leven, zonder te weten welke richting je moet kiezen. Het begrijpen van je persoonlijke waarden geeft je echter een doelgerichte koers.

Wanneer je je waarden kent, kun je keuzes maken die aansluiten bij wat voor jou echt van belang is. Dit kan je helpen om de veerkracht te vinden om met uitdagingen om te gaan en om het leven na de diagnose kanker bewust en betekenisvol vorm te geven. Het is als het hebben van een innerlijk kompas dat je helpt om je weg te vinden in de wirwar van keuzes en beslissingen.

Oefening: Ontdekken van Je Persoonlijke Waarden

Laten we een moment nemen om je persoonlijke waarden te ontdekken:

  1. Reflecteer op Betekenisvolle Momenten: Ga ergens zitten waar je je op je gemak voelt en neem een paar diepe ademhalingen. Denk terug aan momenten in je leven waarin je je diep vervuld voelde. Het kunnen kleine of grote momenten zijn, zoals een gesprek met een vriend, een wandeling in de natuur, of een prestatie waar je trots op bent. Sta even stil bij deze momenten en laat de gevoelens die ze oproepen tot je doordringen.
  2. Identificeer Kernthema’s: Neem je notitieboek en schrijf de momenten op die naar boven kwamen. Probeer dan gemeenschappelijke thema’s of aspecten te ontdekken die deze momenten met elkaar verbinden. Misschien merk je dat veel van deze momenten te maken hebben met verbinding, zelfexpressie, avontuur of zelfzorg. Deze thema’s kunnen aanwijzingen zijn voor je persoonlijke waarden.
  3. Kies Je Topwaarden: Selecteer uit de thema’s die je hebt geïdentificeerd degenen die het meest resoneren met jou. Kies er bijvoorbeeld drie tot vijf uit die je echt belangrijk vindt. Deze waarden vertegenwoordigen wat je nastreeft in je leven en waar je naar wilt leven.
  4. Reflecteer op Toekomstige Keuzes: Neem een moment om na te denken over keuzes die je de komende tijd zult maken. Hoe kunnen deze keuzes in lijn zijn met de waarden die je hebt geïdentificeerd? Hoe kunnen ze je helpen om meer betekenis en voldoening te vinden in je leven na de diagnose kanker?

    Deze eenvoudige oefening kan je helpen om dieper inzicht te krijgen in wat voor jou echt belangrijk is. Het kan een eerste stap zijn om je persoonlijke waarden te omarmen en ze als kompas te gebruiken bij het nemen van beslissingen en het vormgeven van je toekomst.

Op Weg naar Betekenisvol Leven

Na het doorlopen van een oncologisch traject begint een pad van herstel, groei en nieuwe mogelijkheden zich voor je uit te strekken. Met mijn begeleiding als ACT-therapeut kun je je persoonlijke waarden verkennen en ze laten fungeren als je interne gids. Deze waarden zullen je helpen bij het stellen van betekenisvolle doelen en het ondernemen van acties die nauw aansluiten bij wat voor jou van echte betekenis is.

De weg die voor je ligt, kan uitdagend zijn, maar je hoeft die niet in je eentje te bewandelen. Mijn specialisatie in ACT stelt me in staat om je bij te staan bij het ontdekken en omarmen van je waarden. Samen kunnen we eraan werken om deze waarden te integreren in je dagelijkse leven, zodat je een solide basis kunt leggen voor herstel en welzijn.

Besef dat je niet alleen staat tijdens deze reis. Als je behoefte hebt aan begeleiding bij het verkennen van je waarden en het aangaan van uitdagingen na je oncologische traject, ben ik beschikbaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst die betekenisvol is en veerkrachtig. Als je denkt dat dit iets voor jou is, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Laten we samen deze reis aangaan, wanneer jij er klaar voor bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bespreek het met zorg draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders