Heeft kanker je de lust ontnomen? – Bespreek het met zorg

Heeft kanker je de lust ontnomen?

Op praten over seksuele problemen rust helaas nog steeds een taboe. Helemaal als je het hebt over kanker en seks. Terwijl als je een soort kanker hebt gehad die de geslachtsorganen aantast, je een behoorlijke grote kans op veranderingen in je seksuele leven hebt. Denk hierbij aan blaaskanker, baarmoeder(hals)kanker of vulvakanker, ook wel gynaecologische kanker genoemd.

Gevolgen van kanker

De gevolgen van kanker op seksueel gebied kunnen op verschillende niveaus invloed hebben. Zo zijn er vaak belemmeringen voor het seksueel functioneren bij en na kanker, door de behandelingen die bij gynaecologische kanker worden gegeven, zoals een ingrijpende operatie, radiotherapie, chemotherapie of hormoontherapie.

Maar misschien nog wel meer, is dat een levensbedreigende ziekte als kanker je hele bestaan raakt, je wordt geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid, het kan voelen alsof je lichaam je in de steek heeft gelaten, het weer leren omgaan met een veranderd lichaamsbeeld. Vrouwen met een negatief zelfbeeld hebben over het algemeen meer moeite met hun seksualiteit. En in een relatie gaat het erom hoe ga je samen met alle veranderingen om. Hoe reageert je partner. Door het ziek-zijn of de behandelingen kun je je seksualiteit anders ervaren. Maar ook als je single bent zal je weer moeten leren omgaan met een veranderd seksueel zelfbeeld.

Wat er door kanker verandert op seksueel gebied, verschilt van vrouw tot vrouw. Voor de één zijn de gevolgen ingrijpender dan voor de ander. En iedere vrouw beleeft het ook weer anders.
Zo kan pijn bij vrijen je letterlijk de zin ontnemen. maar ook vermoeidheidsklachten, orgasmeproblemen, opwindingsproblemen, niet meer vochtig kunnen worden kunnen een negatieve stempel drukken op jouw liefdesleven.

Hoe maak je het weer leuk?

Hoe kun je ondanks de gevolgen van kanker weer genieten van intimiteit en seks?
Goede vraag en ook een hele waardevolle vraag. Die misschien niet 1, 2, 3 in dit blog te beantwoorden is.
Maar mogelijk is het zeker.
Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt en op ontdekkingstocht gaat wat wél werkt voor jou/jullie. En dat kan soms betekenen dat je je comfortzone een buiten moet oprekken.
Waarschijnlijk klinkt dit nog wat vaag.

Landelijke congresdag Olijf

Ben jij al bekend met stichting Olijf? Deze stichting is voor vrouwen met gynaecoligische kanker.
En aanstaande 28 september is de landelijke Olijfdag.
Met echt een super mooi programma. En ik heb de eer om ook een workshop te mogen verzorgen “Praktische handvatten m.b.t. seksualiteit”.
Dus wil jij concreet weten hoe jij jouw liefdesleven weer een boost kan geven? Meld je dan aan voor deze mooie Landelijke Olijf Congresdag

Ook interessant voor zorgprofessionals.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bespreek het met zorg draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders