Intiem na Kanker: Hoe Zet Je de Eerste Stappen?

Toen je hoorde dat je kanker had, stond seks waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje. Logisch. Doktersafspraken, onderzoeken, tests, behandelingen, je ziek voelen, je overweldigd voelen – er was gewoon geen ruimte.
Maar nu je de draad van het leven weer probeert op te pakken, komt ook de vraag: hoe pak ik mijn liefdesleven weer op?

Misschien is het al maanden, of zelfs langer, geleden dat jullie intiem waren. En dan kan zo’n ‘eerste keer’ behoorlijk spannend zijn. Je lichaam voelt anders, je zelfvertrouwen heeft een knauw gekregen, en je partner zit mogelijk ook vol vragen. Dit blog helpt je om kleine, haalbare stappen te zetten richting intimiteit én seks.

Waarom seks na kanker anders voelt

Het is heel normaal dat je seksleven verandert na kanker. Kanker en je behandelingen laten hun sporen na, zowel lichamelijk als mentaal:

  • Je lichaamsbeeld is veranderd.
    Littekens, een stoma, of een borstoperatie maken dat je je anders voelt. En je lichaam en geest hebben letterlijk en figuurlijk tijd nodig om te herstellen.
  • Vermoeidheid en pijn
    Behandelingen kunnen vermoeidheid en pijn veroorzaken, wat invloed heeft op je zin in seks. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: “Ik lig kapot op de bank, laten we fijn een potje vrijen”.
  • Hormonale veranderingen
    Wanneer je hormoontherapie nodig hebt kan dit je lust ook drastisch verlagen.
  • Andere dynamiek in je relatie.
    Tijdens je ziekte heeft je partner misschien de rol van verzorger op zich genomen, en hoe ga je weer van zorgpartner naar liefdespartner? Dit kost waarschijnlijk wat tijd en moeite.

Dit alles kan ervoor zorgen dat de drempel naar seks hoog voelt. Maar weet: je bent niet alleen, en het is oké om klein te beginnen.

Veelgestelde vragen

Misschien vraag je je af:

  • Werkt mijn lichaam nog seksueel?
  • Kan ik nog een orgasme krijgen?
  • Zal de eerste keer weer seks pijnlijk zijn?

 En je bent zeker niet de enige vrouw die deze vragen of zorgen heeft. EN het kan maken dat de drempel naar seks wat hoger wordt.
Maar hoe maak je deze drempel nu wat lager?

Stap 1: Maak eerst opnieuw verbinding

Als de stap naar seks nog te groot voelt, begin dan met intimiteit zonder prestatiedruk. Denk aan:

  • Samen knuffelen op de bank
  • Elkaar masseren
  • Zoenen of hand in hand lopen
  • Daten

Dit zijn kleine stappen die helpen om weer dichter bij elkaar te komen. Het geeft je ook de ruimte om je lichaam rustig te leren kennen zonder spanning.

Tip: Praat erover. Wat voelt fijn? Wat niet? Jouw partner kan niet raden wat er in je hoofd speelt. Wees eerlijk en open.

Stap 2: Test je lichaam

Uit de recente Frosa studie onder AYA´s werd masturbatie als een goed middel bevonden om je eigen lichaam en mogelijke veranderingen eerst zelf te verkennen voordat je weer seks met iemand anders zou kunnen en willen hebben.

Want na kanker is je lichaam niet meer hetzelfde, en dat kan confronterend zijn. Gevoelige plekjes kunnen veranderd zijn, en sommige aanrakingen voelen nu misschien ongemakkelijk. Daarom is het belangrijk om opnieuw te ontdekken wat jij lekker vindt. En door middel van masturbatie kun je in je eigen tempo ontdekken:

  • Hoe reageert je lichaam op seksuele prikkels?
  • Welke plekken geven je een fijn gevoel?
  • Welke zones wil je liever vermijden?

Vergeet niet je partner daarna mee te nemen in deze ontdekkingstocht. Want het is zeer onwaarschijnlijk dat je partner telepathische gave heeft.

 

Stap 3: Er is meer dan penetratieseks

Mocht penetratieseks het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht zijn geweest voor je behandeltraject.

Weet dat er meer heerlijke seksuele activiteiten zijn, denk aan: orale seks, erotische massages, vingeren, et cetera.
En mocht je de stap willen zetten naar penetratieseks: Probeer dan in eerste instantie standjes waarin jij de controle hebt; dat geeft rust en zelfvertrouwen.

Heb je last van vaginale droogheid? Glijmiddelen op water- of siliconenbasis kunnen helpen. En wees er niet te zuinig mee 😊.

Stap 4: Stel je verwachtingen bij

De eerste keer weer seks na kanker is vaak spannend. Misschien voelt het anders, ongemakkelijk of zelfs wat onwennig. Dat is oké. Zie het als een beginpunt, niet als het einddoel. Door samen te praten en te ontdekken, groeit de intimiteit stap voor stap.

Jij en je partner hebben een zware tijd achter de rug. Gun jezelf tijd, ruimte en geduld. Seks is meer dan alleen een orgasme; het draait om verbinding, plezier en samen zijn.

Wat als je partner het ook spannend vindt?

Je partner heeft deze periode op zijn of haar eigen manier beleefd. Vaak neemt een partner de rol van verzorger aan, en dat maakt de overgang naar seks ingewikkeld. Ook jouw partner kan onzeker zijn:

  • “Wil ze dit echt al wel?”
  • “Vindt ze dit fijn?”
  • “Doe ik haar geen pijn?”

Wees open over hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Als jij het spannend vindt, is de kans groot dat je partner dat ook zo ervaart. Samen praten helpt de druk te verlagen.

Wees lief voor jezelf

Misschien voel je je onzeker over je uiterlijk of worstel je zoals zoveel vrouwen met de vraag: “Vind je me nog wel aantrekkelijk?”
Dit gevoel is heel normaal en daar ben je zeker niet de enige in.

Open erover zijn kan de druk wegnemen. Stel vragen, wees eerlijk en geef jezelf en je partner de ruimte om te wennen aan wat anders is. En stap voor stap zul je ontdekken wat werkt en hoe jullie weer van elkaar kunnen genieten.

Laat je ondersteunen

Vind je het lastig om hier alleen mee aan de slag te gaan? Je hoeft het niet alleen te doen. Soms kan praten met een expert helpen.
Plan een gratis virtueel kopje thee met mij in – dan kijken we samen wat jij nodig hebt om je liefdesleven weer een boost te geven.
Stuur een mail naar info@bespreekhetmetzorg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bespreek het met zorg draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders