Seks en Kanker: Hoe Werkt HET Eigenlijk?

En nee, dan heb ik het niet over de bloemetjes en de bijtjes; Ik ga ervanuit dat dat inmiddels wel bekend bij je is 😉. In deze blog duiken we dieper in op een onderwerp dat vaak omgeven is door misverstanden en taboes: we gaan het hebben over zin in seks, opwinding, lust en orgasmes. En natuurlijk over hoe kanker en de behandelingen daarvan dit alles beïnvloeden.

De Mythe van Spontane Zin

Laten we meteen maar een mythe ontkrachten: zin in seks ontstaat niet spontaan. Maar hoe komt dat verlangen dan wel op? Seksueel verlangen ontstaat wanneer je bewust of onbewust bezig bent met prikkels die voor jou opwindend zijn. Dit verlangen komt voort uit de verwachting dat seks plezierig is, vaak gebaseerd op eerdere positieve ervaringen.

Het Quantum Model: Seks in Grafieken

Om dit beter uit te leggen, gebruik ik graag het Quantum Model van David Schnarch. Klinkt ingewikkeld? Valt reuze mee!

Stel je een grafiek voor met twee horizontale lijnen:

  1. De onderste lijn: de opwindingsdrempel
  2. De bovenste lijn: de orgasmedrempel

Om die opwindingsdrempel te bereiken, heb je seksuele prikkels nodig. Wat jou prikkelt, is heel persoonlijk. Het kan een herinnering zijn aan geweldige seks, quality time met je partner, een intiem etentje, strelen, zoenen of zelfs een spannend appje.

Wat Gebeurt Er Als Je Opgewonden Raakt?

Als je die opwindingsdrempel bereikt, merk je dat fysiek. Bij mannen is dat duidelijk zichtbaar met een erectie, maar wist je dat vrouwen ook een soort erectie krijgen? Onze clitoris heeft ook zwellichamen die opzwellen. Daarnaast wordt je vagina vochtig, je ademhaling en hartslag versnellen en je krijgt misschien wat blosjes op de wangen. Er gebeurt dus van alles in deze fase!

Met genoeg stimulatie bereik je uiteindelijk de orgasmedrempel en een orgasme ervaren. Waar deze drempels precies liggen, verschilt per persoon. En hoe beter jij je lichaam kent hoe meer de drempels in balans zijn. Maar er zijn nog veel meer factoren van invloed op de ze drempels, denk dan aan bv hoofdpijn hebben, te laat naar bed gaan, ruzie met je partner, stress, deze factoren werken allemaal niet bevorderend. Gelukkig zijn er ook stimulerende factoren zoals een intiem avondje met je partner, een erotische massage, zoenen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kanker en Seks: Een Uitdagende Combinatie

Nu komen we bij de lastige kant: hoe beïnvloedt kanker dit alles?
Factoren die de drempels negatief kunnen beïnvloeden die kanker gerelateerd zijn, zijn bijvoorbeeld:

– Misselijkheid door chemo
– Vermoeidheid
– Pijnklachten
– Piekeren of angsten
– Lichamelijke schade door operaties of bestraling

Al deze dingen kunnen het een stuk moeilijker maken om opgewonden te raken of een orgasme te bereiken.
Nu denk je misschien, “Nou Nienk, dit klinkt niet erg bemoedigend.” Maar er is ook goed nieuws: veel van deze remmende factoren zijn te beïnvloeden.

Hoe Blijf je Seksueel Actief Tijdens Kanker?

weegschaal Stimulerend en remmende factoren voor zin in seks

Hoe kun je ondanks de remmende factoren door je oncologietraject toch fysiek opgewonden raken en een orgasme bereiken?
Stel je een ouderwetse weegschaal voor, waarbij aan de ene kant jouw remmende factoren liggen en aan de andere kant de stimulerende factoren voor je zin in seks. Het is belangrijk om te weten wat jouw persoonlijke remmers zijn. Dat kunnen dingen zijn die met je kanker te maken hebben, maar ook andere zaken zoals stress, ruzie of overmatig alcoholgebruik.

Sommige remmende factoren zijn moeilijk te veranderen, zoals lichamelijke schade door een operatie, maar gelukkig zijn er ook veel remmers die je wel kunt beïnvloeden:
– Vermoeidheid? Kies het moment waarop je je het fitst voelt.
– Vaginale droogheid? Probeer eens een goed glijmiddel.
– Te veel in je hoofd? Zoek manieren om meer in je lijf te komen, voor de één werkt bv. mindfulness heel goed en bij een ander een massage.

Herontdek Je Lichaam

Na een kankerbehandeling kan je lichaam anders reageren dan voorheen. Het is dus belangrijk om te weten waar jij nu opgewonden van raakt. Misschien had een vederlichte streling je vroeger al in vuur en vlam gezet, maar heb je nu meer stimulatie nodig? Of zijn bepaalde plekken minder of juist overgevoelig geworden. Het is tijd voor een ontdekkingsreis, om te ervaren hoe jouw lichaam nu reageert op erotische prikkels. En dat kan in het begin best een beetje spannend zijn. Sommige vrouwen vinden het prettig om eerst solo op ontdekkingstocht te gaan voordat ze hun partner erbij betrekken. Kijk wat voor jou goed voelt.

En vergeet niet: ons grootste seksorgaan is ons brein. Opwinding en lust ontstaan tussen onze oren. Als je weet hoe je jezelf in een sexy state of mind kunt brengen, ben je al een heel eind op weg. Dit kan echter wel variëren per dag, en soms vergt het wat puzzelen.

Wat Heb Jij Nodig?

Neem eens de tijd om op te schrijven wat jouw remmende en stimulerende factoren zijn. Kun je iets doen om de remmers te verminderen en de stimulansen te versterken? En als je een partner hebt, betrek die er dan bij. Want laten we eerlijk zijn: gedachten lezen is nog niemand gelukt!

Tot slot wil ik je meegeven dat je niet altijd zin hoeft te hebben voordat je aan een vrijpartij begint. Zin kun je maken, en dat begint met de wil om zin te maken. Als seks plezierig is, komt het verlangen meestal wel op gang. Misschien kost het in het begin wat meer moeite, maar geef niet op!

Kortom, ondanks de uitdagingen die kanker en de bijbehorende behandelingen met zich meebrengen, zijn er tal van manieren om je seksuele leven te blijven ontdekken en ervan te genieten. Het belangrijkste is om open te blijven staan voor nieuwe ervaringen en goed te luisteren naar je eigen lichaam en behoeften. En vergeet niet: praat erover met je partner. Samen kunnen jullie nieuwe wegen vinden naar seksuele bevrediging, zelfs in moeilijke tijden.

Laten we er samen over praten

Zit je nog met vragen? Wil je graag je verhaal kwijt of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Ik nodig je uit voor een virtueel kopje thee! In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek denk ik graag met je mee over jouw specifieke vragen en wensen.

Kanker en seksualiteit kunnen ingewikkelde onderwerpen zijn om over te praten, maar je hoeft het niet alleen te doen. Soms helpt het al enorm om er gewoon over te kunnen praten met iemand die snapt waar je doorheen gaat.
Dus, heb je zin in dat virtuele kopje thee? Stuur dan even een mailtje naar info@bespreekhetmetzorg.nl. Wie weet is het wel de eerste stap naar een nieuwe, bevredigende fase in je (seksuele) leven!

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen te ontdekken hoe we jouw situatie kunnen verbeteren. Want jij verdient het om je weer helemaal vrouw te voelen, mét of zonder partner!

Wist je dat ik ook een podcast heb? “Nienke Bespreekt HET!”
Te beluisteren op:
Spotify
Apple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bespreek het met zorg draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders