Wat is ACT? – Bespreek het met zorg
ACT hexaflex

Wat is ACT?

Een Krachtige Steun voor Vrouwen met Kanker

Kanker brengt fysieke en emotionele uitdagingen met zich mee, en ACT heeft zich bewezen als een effectieve methode om vrouwen te ondersteunen en hen te helpen gedijen te midden van de moeilijkheden. Laten we dieper ingaan op wat ACT inhoudt en hoe het vrouwen met kanker kan bijstaan in hun weg naar acceptatie en veerkracht.

De Essentie van ACT:

Acceptance and Commitment Therapy, kortweg ACT, is een empirisch ondersteunde vorm van psychotherapie die voortbouwt op de wetenschap van mindfulness en gedragsverandering. Het voornaamste doel is om individuen te helpen een open en accepterende houding te ontwikkelen ten opzichte van hun gedachten en emoties, terwijl ze zich tegelijkertijd inzetten voor acties die in overeenstemming zijn met hun persoonlijke waarden.

De Voordelen van ACT voor Jou:

Emotionele Flexibiliteit: ACT leert jou om emoties op een flexibele en constructieve manier te benaderen. Door mindfulnessoefeningen kan je beter omgaan met angst, verdriet en andere gevoelens die verband houden met de ziekte.
Omarmen van Onzekerheid: Kanker kan gepaard gaan met onzekerheid over behandelingen en prognoses. ACT moedigt jou aan om deze onzekerheden te aanvaarden, in plaats van te vechten tegen wat zich buiten hun controle bevindt.
Zelfzorg en Compassie: ACT benadrukt het belang van zelfzorg en zelfcompassie. Het helpt vrouwen om zichzelf te steunen en voor zichzelf te zorgen tijdens deze veeleisende periode.
Ontdekken van Persoonlijke Waarden: ACT helpt jou om je diepgewortelde waarden te identificeren, zoals familie, relaties, passies, en doelen. Het stelt je in staat om je acties en beslissingen te richten op wat werkelijk belangrijk is in jouw leven.

Hoe ACT Lichaamsbeeld en Zelfrespect Beïnvloedt:

Een uitdaging die vrouwen met kanker vaak tegenkomen, is de impact van de ziekte op hun lichaamsbeeld en zelfrespect. ACT biedt verschillende middelen om hiermee om te gaan:

Mindful Zelfbewustzijn: Door middel van mindfulnessoefeningen leer je negatieve gedachten over je lichaam te erkennen zonder je erdoor te laten beheersen. Dit kan leiden tot een positiever en milder zelfbeeld.

Prioriteit van Waarden boven Uiterlijk: ACT richt de focus op persoonlijke waarden in plaats van uiterlijke verschijning. Door je te richten op belangrijkere zaken in het leven, kan je jouw gevoel van eigenwaarde versterken.

Acceptatie van het Lichaam: ACT moedigt je aan om jouw lichaam te accepteren zoals het is, met erkenning van de moed en veerkracht die het heeft getoond tijdens de ziekte.

Conclusie:

ACT vertegenwoordigt een waardevol instrument voor vrouwen die de uitdagingen van kanker het hoofd bieden. Door acceptatie van wat niet kan worden veranderd en de inzet voor persoonlijke waarden, kan je weer veerkrachtig worden en jouw leven omarmen, ondanks de onzekerheden en veranderingen die de ziekte met zich meebrengt. Het is cruciaal om te erkennen dat professionele ondersteuning beschikbaar is, en dat het volkomen normaal is om hulp te zoeken tijdens deze veeleisende reis.

Uiteraard zal tijdens de intake en behandelsessies gekeken worden wat jij specifiek nodig hebt. Iedere vrouw is anders, zo ook elk traject.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bespreek het met zorg draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders