Waarschijnlijk is het je wel bekend, maar inmiddels krijgt 1 op de 7 vrouwen in Nederland borstkanker. 1 op de 7! laat dat even bezinken. En dat dat gevolgen heeft op jouw leven hoef ik je niet te vertellen, maar van alle gevolgen van borstkanker wordt de impact op je seksleven helaas nog nauwelijks genoemd. Terwijl de cijfers er niet om liegen.
De harde cijfers
Wat zijn nu die harde cijfers? Onderzoek toont aan dat:
- Meer dan 50% van de vrouwen met borstkanker minder zin in seks ervaart.
- Ongeveer 40% van hen pijn heeft tijdens penetratie.
Dit zijn geen kleine aantallen, en toch krijgt het in de medische wereld nog steeds weinig aandacht. In deze blog ga ik dieper in op de effecten van chemotherapie op seksueel functioneren en, misschien nog belangrijker, hoe je hier beter mee om kunt gaan.
De impact op je seksuele leven wordt bepaald door verschillende factoren
De invloed van borstkanker op je seksleven hangt natuurlijk niet alleen af van de chemotherapie zelf, maar ook van andere behandelingen en persoonlijke factoren, zoals:
- De intensiteit van de behandelingen: Hoe intensiever de behandeling, hoe groter de invloed op je seksualiteit.
- Je seksleven vóór de diagnose: Was dit voor jou al een uitdaging, of was het juist een positieve bron van intimiteit?
- Hoe jij en je partner omgaan met de ziekte en veranderingen: Steunen jullie elkaar, en is er ruimte om dit onderwerp bespreekbaar te maken?
Wat zijn de meest voorkomende effecten van chemo?
- Verminderde libido (seksuele interesse) Veel vrouwen ervaren een afname in seksuele interesse tijdens chemotherapie, door:
– Vermoeidheid: Chemotherapie kan extreme vermoeidheid veroorzaken, en ik heb nog nooit iemand horen zeggen ik ben stik moe, laten we fijn een potje vrijen.
– Andere fysieke symptomen: Misselijkheid, huidproblemen, haarverlies en gewichtsschommelingen kunnen je gevoel van aantrekkelijkheid aantasten, wat je zin in seks negatief beïnvloed.
– Psychologische factoren: Angst voor terugkeer van de ziekte en onzekerheid over de toekomst maken het moeilijk om ontspannen te genieten van intimiteit.
- Vaginale droogheid en pijn bij penetratie
Door chemotherapie kan de oestrogeenproductie dalen, wat zorgt voor vaginale droogheid en dunnere en minder elastische vaginawanden (vaginale atrofie), wat pijn bij penetratie veroorzaakt.
- Vroege menopauze
Chemotherapie kan je eierstokken beschadigen en een vroege, vaak abrupte, menopauze veroorzaken. Dit gaat gepaard met symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid.
En door hormonale veranderingen kan de vaginale doorbloeding afnemen, wat de gevoeligheid van de genitaliën tijdens seks vermindert. Dit kan het moeilijker maken om seksuele opwinding en genot te ervaren.
Omgaan met intimiteit tijdens en na chemotherapie
Wanneer je ondanks alles toch intimiteit wilt blijven ervaren, houd dan het volgende in gedachten:
- Luister naar jezelf: Vraag jezelf af of je echt klaar bent voor seks. Vrijen moet aansluiten bij wat jij nodig hebt en wilt.
- Ontdek andere vormen van intimiteit: Intimiteit kan op veel manieren, en seks hoeft niet altijd penetratie te betekenen. Samen nieuwe vormen van verbinding ontdekken kan zelfs heel waardevol zijn.
Behandelopties en ondersteuning
Er zijn verschillende manieren om met seksuele uitdagingen als gevolg van borstkanker om te gaan. Hier zijn enkele opties:
- Vaginale moisturizers (zoals premeno duo) en glijmiddelen: Deze kunnen helpen bij vaginale droogheid en pijn tijdens seks.
- Hormonale therapieën: In sommige gevallen kan lokale oestrogeentherapie worden overwogen tegen vaginale atrofie, afhankelijk van je type borstkanker. Bespreek de mogelijkheden altijd met je behandelaar.
- Herstel van zin in seks: De zin in seks kan maanden na de behandeling nog ontbreken, maar vaak komt dit geleidelijk terug. Weten wat jouw remmende en stimulerende factoren zijn, kan enorm helpen om zin in seks te maken. Hier heb ik uitgebreid over geschreven in het blog ‘Seks en Kanker: Hoe Werkt HET Eigenlijk?’
Zelfzorg als basis voor een positiever zelfbeeld
Je goed voelen over jezelf is essentieel om je seksuele verlangen terug te krijgen. Hier zijn enkele tips om je zelfbeeld te versterken:
- Verzorgingsroutine: Een huidverzorgingsroutine kan je helpen beter om te gaan met bijwerkingen zoals een droge huid. Neem bijvoorbeeld de tijd om jezelf elke avond in te smeren met een rijke crème.
- Kleding die goed voelt: Ze zeggen niet voor niks kleding maken de man, of in dit de geval de vrouw. Investeer in kleding die je zelfvertrouwen geeft. Wanneer je je goed voelt in wat je draagt, straal je dat ook uit.
- Omgaan met haarverlies: Experimenteer met verschillende stijlen totdat je vindt wat bij jou past, of dat nu een hoed, muts, pruik, mooie hoofddoek, of kaal hoofd is.
- Wenkbrauwen: Als je wenkbrauwen zijn uitgevallen, kan het helpen om te leren hoe je deze kunt tekenen. Dit kan een groot verschil maken in hoe je je voelt.
And last but not least: Wees lief voor jezelf. Gun jezelf de tijd en wees niet te streng. Dit proces kost tijd, en het is oké als je het soms moeilijk vindt.
Je hoeft het niet alleen te doen
Er is ondersteuning beschikbaar, zowel in het ziekenhuis als daarbuiten. Voel je vrij om hulp te zoeken wanneer je dat nodig hebt. Wil je ontdekken hoe je, ondanks borstkanker, jouw relatie en seksualiteit kunt herontdekken? Meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend virtueel kopje thee door te mailen naar info@bespreekhetmetzorg.nl. Samen bespreken we hoe jij je weer goed kunt voelen in je eigen lichaam en meer verbinding kunt vinden in je relatie.